Anne olmaya hazırlanırken bir çok konuda bir sürü kitap okumuştum: Hamilelik nasıl bir süreçtir, beni neler bekler? Doğum nedir, nasıl yapılır? Bebeğe neler alınmalı, odasında ne olmalıdır? Bebek nasıl uyutulmalı, gazı nasıl çıkarılmalıdır? Falan filan feşmekan!
Ama hiç ”Anne olunca ne olur?” üzerine bir kitap okumamıştım. Belki karşıma çıkmadığından… Belki de olmadığından…
Bahsi geçen kitap çok sonra, geçen sene çıktı karşıma… Daniel N. Stern, Nadia Bruschweiler-Stern ve Alison Freeland’ın yazdığı, Meltem Aydoğdu’nun Türkçeye çevirdiği, Bilgi Üniversitesi Yayınları’nın yayınladığı Bir Annenin Doğuşu isimli bu kitabın bende düşündürdüklerini daha önce yazmıştım: Herkes anne oluyor ama…
O yazının girişinde de dediğim gibi, bu kitap bana merak ettiğimin bile farkında olmadığım bazı soruların yanıtlarını verdi. Ve, senelerdir yanıtlamak için debelendiğim diğerlerinin cevaplarını…
Bazı konularda çok mücadele vermişim ben… Belki daha önceden okusaydım bu kitabı, veya duysaydım bu kitapta yazılanları, bazı konularda yıpranmam gerek kalmazdı bu kadar…
HepsiBurada’yla haftanın kitabı olarak yer verdiğim kitapların tümü benim kendi okuduğum kitaplar. Bu kitabı ilk elime aldıktan sonra tanıtmak için beklememin sebebi de bundan. Hepsini okumayı bekledim. Sonra kitabı bir süre Yase’ye verdim, şimdi geri aldım falan derken baktım ki yakın zamanda baştan sonra okumayacağım kitabı. Baştan sona okumadım ama, başını ve sonunu okudum. Şu sıralar en çok ilgimi çeken kısımlarını…
Kitap özetle Anneliğin Zihin Yapısını anlatıyor. Anne kimliğine hazırlanmaktan bebeği doğurmaya, aynı zamanda bir anne olarak doğmaktan yeni kimliğe uyum sağlamaya kadar geçen süreç okuru yormadan, boğmadan anlatılıyor.
Kitaptan çok fazla alıntı yapılabilir, nokta atışı yapılan o kadar çok konu var ki… Ama bir kısmını almak diğerlerine haksızlık olur, bütünüyle okunmalı. Ancak son zamanlarda okuduğum feminizm eğilimli kitapların hepsinde karşıma çıkan ‘kişisel olan politiktir’ bakış açısını yansıtan bir paragrafı alıntılamadan geçemeyeceğim. Her ne kadar -kitabın orijini sebebiyle- Amerika’yı örneklese de Türkiye’ye uyarlamak konusunda hiçbir sakınca yok bence.
Toplum aileyi destekleyebilir, ailenin güçlendirilmesi için sözde bağlılık gösterebilir ancak aynı zamanda ebeveynler için iş ve aile hayatını dengelemeyi ekonomik olarak zor hale getiriyor. Bu ebeveynlerin kopuk, yapay ve çocukla geçirdikleri zaman konusunda yetersiz hissettikleri sayısız aileye neden oluyor. İş yaşamına ne zaman dönüleceğin konusunun bütünü, bebeğini doğurmadan önce annenin sırtına yüklenmiş bir durumda var oluyor.
Bugün bütün anneler iş ve aile yaşamını dengelemek konusundaki zorluklara fazlasıyla aşinalar fakat sıklıkla yaşamak zorunda kaldıkları uzlaşıların gerçekte kendi hataları değil, sosyal geleneklerin sonucu olduğunu gözden kaçırıyorlar. Çocuk bakımını organize etmek, ulaşım, ailenizin ihtiyacı olduğunda işten izin almak gibi zorluklara ek olarak, çoğu anne verdikleri kararların suçluluğunu fazladan yük olarak taşıyorlar. Maddi durumu nedeniyle bebekleri küçükken işe dönmek zorunda kalan çoğu anne için, bu durum sürekli bir acı ve gerilim kaynağıdır. Sadece, kültürümüzdeki tutum değişikliğine eşlik eden bir toplumsal politika bu gerilimin rahatlamazına yardımcı olur. Politik ve ekonomik sistemimizin çocuğun ve ailenin uygun gelişimini desteklememesi utanç vericidir.
Bir Annenin Doğuşu, ruh halinize göre atlayıp geri dönebileceğiniz, hayatınızın nasıl bir sürecinde olduğunuza göre farklı şeyler alabileceğiniz bir kitap. Ben öyle yapıyorum.
HepsiBurada, aşağıya yorum bırakanlar arasından bir kişiye Bir Annenin Doğuşu‘nu hediye olarak gönderecek. Hemen almak isteyenler içinse %25 indirimli olarak satışta.
Kitaba talip olmak istiyorsanız yorum kısmı kapanana kadar yorumunuzu bırakmanız yeterli. İyi şanslar…
tekrar anne olmaya hazırlanırken belki de ihtiyacım vardır bu kitaba.
Cok sevinirim.tesekkurler
Çalışan anneler kendilerini eksik ve suclu hissediyor. Toplumumuzda babalar çok az sorumluluk alıyor. Eşit paylaşımlar anneleri yetememe duygusundan uzaklaştırılmasına yardımcı olabilir. Ayrıca toplumumuzda annelerin mükemmel olma isteklerini de anlamıyorum. Herşeye yetişmek zorunda değiliz. Üç kap yemek pişirip çok yorulacağınıza çocuğunuzunla birlikte bir sandviç yapın beraber olmanın keyfini çıkarın. (Leyla Navarro nun kitabından) Anlık mutlulukları ertelemeyın. Bu kitabı bize tanıttığı nız için teşekkür ederim.
Bence de güzel bir kitapmış ama içimizdeki suçluluk duygusunu giderebilecek mi 🙁
Sansimi denemezsem olmazdi.
Okumak isterim.
Guzel bir kitaba benziyor
18 aylık ikizlerimle yaşamaya başladığımdan beri kafamdaki derin soru ise dönmeli mi yoksa böyle mi kalmaliya cevaplar bulabileceğim bir kitap 🙂
2.Bebeğimi bekliyorken iyi gelecek
keşke bi kez de bana çıksa
Dha önce incelediğim ama henüz okumadığım bir kitap
Okumak isterim
Şuaralar okadar suçlu hissediyorum ki kendimi
Bende sansimi denemek istedim
Okumak isteyeceğim bir kitap. Memnun olurum. Teşekkürler.
Yazarin ‘Bir bebegin gunlugu’ kitabini okumustum. Bunu da okumaktan keyif alacagim.
Şans şans şans 🙂
Yasasin anne olmak!
Luky
Bebek yapım aşamasında bir taze teyze iken okumak hoş olur, şansıma artık 🙂
Hadi bakalim sansimi deniyorum 🙂
çok merak ettim içeriğini.
Doğuma bir ay kala çok ihtiyacım olacak sanırım…
isterim, teşekkürler.
bana lütfen…
Ben “Bulut Kus” kitabına da talip olmuştum, henüz kimin kazandığı belli değil. Buna da talibimm 😀
Bebeğim 16 aylık,6-8 ay sonra işe başlamayı planliyorum ama nasıl olacak hiç bilmiyorum. Belki sorularıma cevap bulurum.
Okumak isterim
Çok istedim bu kitabı okumayı..
Çok güzel.okumak şart
İstiyorum
Kitabın çıkması hiç mühim değil. Şu an 29 haftalık hamileyim. Senelerdir hayalini kurduğum iş teklifi 5 aylık hamileyken geldi ve reddetmek istemedim. Bayıla bayıla yapıyorum işimi ama iş dışında geçen her dakika acaba bebeğin bakımı nasıl olacak, nasıl yetişeceğim, nasıl döneceğim… diye binlerce soru kafama doluyor ve nefes alamıyorum. Neden hepsini biz taşıyoruz? Neden gönül rahatlığı içinde verdiğimiz kararların arkasında duramıyor ve bu kararımızdan dolayı söze dökülmese de bakışlarla sürekli suçlu hissettiriliyoruz? Kadın her şeyi düşünmek ve halletmek zorunda mı? Bugün hangi baba / baba adayı acaba işim ne olacak , çocuğa nasıl bakılacak vb vb diye düşünüyor?
Sabah Sabah yine çok doluyum yazdım işte öyle
Merak ettim ben de
Tanitim icin tesekkurler.
Ben de istiyorum
Özellikle iş hayatına dönüş…ve zamanlama,o D dönemin hissi gerçekten çok doğru ifade edilmiş.en azında şu dönemde benim için çok anlamlı..
Farklı bir kitap..
Gercekten merak ettim kitabı … Hediye olarak olsa da olmasa da mutlaka edineceğim hazır okulumun yayınlarından da yayınlanmışken 🙂 Sevgiler 🙂
Gerçkten ihtiyacm war..dogum kapıda:|
bu kitap tam benlik:) şans benimle olsun …
Doğuma 1 ay kala , belki şans benim olur 🙂
Kısmet hayırlısı bakalım:)
annelik öyle birşey ki ne kadar okusanız da ne kadar araştırsanız ya da ne kadar gözlem yapsanız da hep ama hep kendinizi yetersiz hissediyor “acaba çocuğuma daha iyi nasıl bir anne olabilirim?” düşüncesinin içine sıkışıp kalıyorsunuz. belki bu sorumuzu tam olarak bitiremez bu kitap ama her okuduğumuzun belki bir cümle ile belki bir fikir ile bize bir faydası olduğunu düşünüyorum.
Tebrikler, kitap size çıktı. Size bir e-mail gönderdim, iletişim bilgilerinizi bekliyorum.
“Bazı konularda çok mücadele vermişim ben… Belki daha önceden okusaydım bu kitabı, veya duysaydım bu kitapta yazılanları, bazı konularda yıpranmam gerek kalmazdı bu kadar…” bu cümle için, ben de okumak istiyorum bu kitabı.
İlginç bir kitaba benziyor…Okunmalı..
kızımdan sonra bana gelsin 🙂
Her yeni gün bazen daha keyifle bazen biraz daha yorgun anne oluyoruz. Ne mutlu bize.
34. haftamdayım; beyfendiyi Kasım Sonu bekliyoruz:) Doğal doğum ile bebeğimi kucağıma alacağım..28 Kasım geçiyor içinden 🙂 ben de sizin gibi birçok kitap okudum.. Bir tane daha da hiç fena olmaz 🙂
Bir bebek doğurdum ve Bir anne olarak doğdum
lütfen bana
bana çıksın …
Merhaba, ikinci anneliğimi henüz tatmışken, anneliğin daha zor taraflarını gördüm, ilgini eksiltmeden her iki yavruna da vermek.. Belki de bu dönemde bu kitaba ihtiyacım vardır..
bu sefer bana çıkar mı acaba?
Being a mother is like riding a rollercoaster. There are ups and downs.
Banada yollarsaniz cok sevinirim
Tanıtım için teşekkürler. Okumak isterim:)
Herkese bol sans… (;
22 haftalık bir tosuncuğun tekmeleriyle her güne gülerek başlayan ancak fazlaca endişeli bir anne adayıyım, okumak isterim 🙂
2. kes anne adayı olarak okumaktan keyif alırım
ben de talibim
bi tane de bana 🙂
bana
bende talibim bu kitaba
Şu andan itibaren başka yorum kabul etmiyorum. Kitap Bahar’a çıktı, kendisiyle iletişime geçtim. Gösterdiğiniz ilgi için herkese teşekkür ederim.